Σάββατο 3 Αυγούστου 2002, 23:00-01:00 EET
Παρατηρητήριο Βερενίκη, Κάρυστος

Παρατηρητές:

  1. Αντώνης, με Meade 4500. Προσοφθάλμιο 25 mm με φίλτρο Orion Skyglow για τη γενική εικόνα και το νεφέλωμα του M8. Προσοφθάλμιο 9.5 mm για τις λεπτομέρειες του αστρικού σμήνους του M8.
  2. Άλκηστη, με κυάλια 7x50 για γενική αποτύπωση του Τοξότη.

Συνθήκες:

Σχετικά καθαρός και σταθερός ουρανός. Φαινόταν αρκετά σκοτεινός, αν και εκ των υστέρων διαπιστώνω ότι με γυμνό μάτι βλέπαμε μόλις μέχρι 5 - 5.5 (σημείωσα ως όριο το o Aquilae). Πάντως ευχαριστηθήκαμε παρατήρηση.

Έχουμε κάνει και δυο-τρεις ακόμα παρατηρήσεις από τις 10 Μαΐου ως σήμερα, στο Λαύριο και την Ικαρία, αλλά βαρέθηκα να τις σημειώσω στο ημερολόγιο, καθόσον δεν κρατήσαμε καλές σημειώσεις.

Στη διάρκεια της παρατήρησης είδαμε περίπου 3-4 μετέωρα εγώ και περίπου τα διπλάσια η Άλκηστη. Προς το τέλος σταμάτησε ένα αυτοκίνητο με κάτι παιδιά που έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά έμειναν λίγο.

Εγώ ασχολήθηκα αποκλειστικά με παρατήρηση του M8 (Lagoon Nebula), και καθαρογράφω το σχέδιο που έκανα:

M8

[Στη συνέχεια γράφει η Άλκηστη.]

Όπως προανέφερε ο Αντώνης ασχολήθηκα με μια γενική αποτύπωση του Τοξότη. Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών μου με τα κυάλια φαίνονται στο παρακάτω σχέδιο.

Τοξότης

(Τα ανοιχτά αστρικά σμήνη M7 & M6 ανήκουν περισσότερο στο διπλανό αστερισμό, το Σκορπιό.)

Οφείλω να ομολογήσω ότι η τελευταία φορά που ευχαριστήθηκα τόσο πολύ αστροπαρατήρηση ήταν η πρώτη φορά (στο παρατηρητήριο Βερενίκη επίσης). Το να χαρτογραφείς τον ουρανό και ύστερα να επαληθεύεις αυτά που είδες είναι συναρπαστικό. Βέβαια μπορεί να βοήθησαν και τα "Langoliers" του Stephen King, έργο επιστημονικής φαντασίας που είδαμε πρόσφατα!

Επιστροφή στο ευρετήριο